HELP, IK BEN IN DE OVERGANG!

gezond voedingsschema

Opvliegers, nachtelijk zweten en aankomen terwijl je hetzelfde eet als normaal. Herkenbaar? Voor veel vrouwen wel. 

Tijdens de overgang (40-60 jaar) verandert de hormoonhuishouding sterk. De aanmaak van oestrogeen en progesteron wordt veel minder, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals: opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, spieren- en gewrichtspijn.

Hormonen zoals oestrogeen zorgen er ook voor dat je metabolisme trager wordt. Hierdoor wordt het voor het lichaam moeilijker om voedingsstoffen te verbranden. Daarom is het van groot belang om tijdens en na de overgang goed op je voeding te letten. Met name op de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Door alle factoren die veranderen tijdens de overgang, zal het lastiger worden om af te vallen.

Belangrijk is dat je goed op gaat letten wat je eet. Maar ook hoeveel je eet en of hetgeen wat je eet ook daadwerkelijk gezond is. Gezond eten is een hele belangrijke factor. Een trucje om gezond eten te herkennen? Er zit geen verpakking omheen! 

Een andere tip om te voorkomen dat je tijdens de overgang aankomt, is het eten van meerdere kleine porties gedurende de dag. Door het eten van verschillende, kleinere maaltijden in plaats van grote, zit je sneller vol en is de kans dat je een tussendoortjes gaat eten een stuk kleiner. Vaak zijn tussendoortjes niet gezond. 

Daarnaast belangrijk om de stofwisseling de baas te blijven (en daarom te kunnen afvallen):  blijf in beweging!

Binnenkort meer hierover, dus houdt mijn blog in de gaten!