HOE KRIJG JE EEN POSITIEVE MINDSET?

gezonde voeding

Steeds meer om mij heen hoor ik de term Mindset gebruiken, is dit jou ook opgevallen?

Wat betekent mindset nu eigenlijk? Het Instituut voor de Nederlandse taal zegt: geheel van denkbeelden en aannames dat of bepaalde instelling of opvattingen die het gedrag van een persoon of van een bepaalde groep bepaalt.

In het kort gezegd komt het hierop neer dat mindset een andere manier van denken is.

Om je gedrag te veranderen, is lastig, Met veel discipline, geduld en doorzettingsvermogen kom je er. We vallen snel terug in oude gewoontes.

Een van de belangrijkste dingen die je moet beseffen bij veranderen van je mindset dat jij bepaalt. Besef je dat iedere gedachte maar een gedachte is. Deze gedachte is geen waarheid, Het is de waarheid die jij jezelf vertelt.

Negatieve gedachtes helpen jou niet verder, jij kiest ervoor om er niet naar te luisteren, alleen jij kan deze gedachtes ombuigen naar iets positiefs en die jou  een goed gevoel geven. Een mooi voorbeeld: de stemmetjes in je hoofd zeggen ik kan het niet, het lukt mij toch niet, wat zal er dan gebeuren? Gaat het je dan lukken? Meestal niet. Heb je het ook geprobeerd, nee het lukt mij toch niet. Als je deze gedachten nu omdraait naar, wat kan ik doen dat het mij wel lukt? Dit klinkt al veel positiever en nog beter is dat je tegen jezelf zegt. Het gaat mij lukken, ik kan dit. Welke tools heb je nodig dat het me gaat lukken? Dan gaat het je ook lukken. Gedachten omzetten naar een positieve gedachten helpt echt! Probeer maar eens!

Zo heeft afvallen een negatieve lading, er moet iets af. Door deze gedachte om te zetten naar iets positiefs zoals vanaf vandaag ga ik gezond(er) eten en leven, ga je anders denken en dus ook anders eten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, ook voor mij is was het lastig. Ook ik heb af en toe terugval, dan spreek ik mezelf weer toe vanaf vandaag ga ik weer gezond eten. Met een juiste mindset wordt gezond eten en leven een stuk gewoner. Je denkt na wat zijn gezonde snacks en zijn de ongezonde snacks naar de achtergrond geduwd.

De eerste stap is om patronen te herkennen.

Een voorbeeld: Je komt uit je werk thuis en het eerste wat je doet is naar de kast of koelkast te lopen om te kijken wat voor lekkers er is en je doet dit iedere dag dan is het een gewoonte geworden. Pas als je ziet dat je dit iedere dag doet kan je er wat aan gaan veranderen. Je kan je afvragen of je überhaupt trek of honger hebt. Misschien wordt je hongergevoel pas op dat moment aangewakkerd, Je wordt voor de gek gehouden door je lichaam (mind).

Wil jij anders denken of reageren? Zorg er dan voor dat je bewust wordt van wat je denkt. Welke overtuigingen houden je tegen? Welke overtuigingen brengen je verder? Denk positief!

Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact met mij op.