WEET JIJ WAAROM HAVERMOUT ZO GEZOND IS?

voedingsschema

HIERBIJ  6 REDENEN OM HAVERMOUT TE ETEN

Wat is havermout? Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?

Havermout dat gemaakt is van haver en is een volkoren graansoort. Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaat uit ongeknipte en geplette haverkorrels. Het maakt dan ook niet uit welke je eet.

1 Havermout is goed voor je cholesterol.

Havermout is een volkoren product. Van volkoren graanproducten is bekend dat er veel gezonde vezels in zitten. Deze vezels verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Haver helpt het LDL- cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten.

2 Havermout gaat het honger gevoel tegen.

Havermout geeft een lang verzadigingsgevoel. Dit komt omdat de oplosbare vezels in havermout al opzwellen in je maag waardoor je een lang en gevuld gevoel houdt. Daarnaast nemen ze ook nog vocht op in je darmen. Vezels zijn goed voor je peristaltiek van de darmen.

3 Havermout laat je bloedglucose langzaam stijgen.

Havermout heeft een glycemische index van 54. Dit houdt in dat je suikerspiegel langzamer stijgt en niet snel piekt Je krijgt dan geen last van bloedsuikerschommelingen. Daarnaast verbeteren de bètaglucanen de insulinegevoeligheid, ook dat is gunstig voor het op peil houden van je bloedglucose.

4 Havermout is goed voor de lijn.

Havermout is goed voor de lijn omdat het je een lang verzadigd gevoel geeft omdat de vezels al opzwellen in je maag. Daarnaast heeft havermout relatief weinig calorieën. 1 portie havermout van 30 gram heeft 111 calorieën. In een bakje magere kwark van 250 gram is dit in totaal 225 kcal. In vergelijking met 2 boterhammen met halvarine en mager beleg 260kcal. Een bakje kwark met havermout is een prima alternatief voor een boterham,

5 Havermout bevat van nature geen gluten.

Havermout kan ook gegeten worden voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. In haver zitten wel eiwitten maar die zijn anders dan de gluten in tarwe, gerst en rogge.

6 Havermout bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten.

In Havermout zit veel ijzer en B-vitamines zoals B1, B6 en B12. Omdat havermout vaak gegeten wordt met zuivel producten krijg je daarnaast ook nog eiwitten, calcium binnen.

Wil je leuke en makkelijke recepten hebben met havermout. Kijk eens op https://www.leukerecepten.nl/10-x-havermout-recepten/.