VITAMINE D

Door het zonnetje maken wij, mensen, vitamine D aan. Dat weet bijna iedereen, maar wat kan en doet jouw lichaam ermee? Vanaf wanneer zou je vitamine D bij moeten slikken en wanneer weet je of je een tekort hebt aan vitamine D?

Wat doet mijn lichaam met vitamine D?

Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit voedsel. Deze stoffen zijn nodig voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook is het nodig om botontkalking te beperken en daarmee osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Daarnaast heeft vitamine D een goede werking op de spieren, het immuunsysteem en kan het verkoudheid verminderen.   

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Wanneer de zon schijnt, kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Vitamine D zit ook in eten zoals vette vis (denk hierbij aan zalm of makreel, vlees en eieren. Daarnaast vind je vitamine D soms terug in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is 10 microgram per dag. In de zomer kom je door de zon aan de minimale hoeveelheid vitamine D. In de wintermaanden is dit lastiger, maar met een supplement kun je dit eenvoudig aanvullen. 

Enkel mensen boven de 70 jaar zouden 20 microgram binnen moeten krijgen. Voor jonge kinderen, mensen met een getinte huidskleur, en ouderen wordt geadviseerd om extra vitamine D te slikken. Het slikken van vitamine D zou ook bescherming kunnen bieden tegen astma aanvallen.

Hoe weet ik of ik een tekort heb aan vitamine D?

Een tekort aan vitamine D heeft verschillende symptomen, waaronder:

  • Vermoeidheid of tekort aan energie;
  • Zwakkere botten;
  • Bloedend tandvlees;
  • Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten;
  • Lusteloosheid;
  • Angstaanvallen;

Herken je je in bovenstaande klachten? Dan heb je mogelijk een tekort aan vitamine D. Je kunt dit laten controleren bij de huisarts door middel van een bloedonderzoek. 

Ik zie in de winkel altijd verschillende potjes vitamine D, welke vitamine D heb ik nodig?

In voeding zitten 2 vormen van vitamine D, welke worden aangemaakt door zonlicht. Vitamine D2 en D3. Vitamine D2 heet ergocalciferol en vitamine D3 heet cholecalciferol. Je kunt beide vormen innemen als supplement, echter heeft vitamine D3 een iets sterkere werking. 

Vitamine D zijn in diverse sterktes verkrijgen, lees altijd de bijsluiter hoeveel en wanneer je de vitamine moet innemen.

Helpt vitamine D bij Corona?

Corona is een luchtweginfectie, daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen Corona en vitamine D. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat mensen met een lager vitamine D gehalte in het bloed een grotere kans hebben op het krijgen van Corona (bron: Voedingscentrum). Echter is er nu nog onvoldoende bewijs om extra vitamine D aan te raden om luchtweginfecties als Corona te voorkomen. Onderzoek naar de relatie tussen Corona en vitamine D zijn nog steeds gaande.

Mijn conclusie over vitamine D.

Vitamine D is een belangrijke vitamine om extra in te nemen, deze helpt bij een goede opbouw van botten en gebit. Zeker omdat het lichaam vitamine D niet zelf kan aanmaken. We kunnen het uit voedsel en zonlicht halen, maar we eten minder vlees en vis en in de wintermaanden is er minder zonlicht en zijn we dikker gekleed zodat het zonlicht niet overal komt! Neem daarom dagelijks extra vitamine D!